A szomato-pszichoterápia (body-psychotherapy) a lélek gyógyításának önálló, pszichoterápiás hagyománnyal és kortárs újításokkal gazdagított útja. A pszichés élmények, zavarok, traumák, elakadások megközelítésében itt a kliens teste központi jelentőséget kap.

A szomatikus pszichológia és a szomato-pszichoterápia egy reakció a test-elme dualizmusra.

A szomato-pszichoterápia tárgya nem csak az elme, nem csak a test, és nem is a kettő összekapcsolódva vagy párhuzamosan, hanem a „testelme”, egy egység aminek a „test” és az „elme” egy-egy aspektusa.

Szélesebb értelemben: szomato-pszichoterápiának nevezzük az olyan pszichoterápiás módszereket, amelyek hangsúlyozottan a testélményekkel dolgoznak, és bevonják magát a testet is a pszichoterápiás munkába (légzés, hang, mozgás, érintés, ölelés stb.). Szűkebb értelemben Freud egyik korai követőjének, Wilhelm Reich-nek a munkásságából kifejlődött reichiánus, posztreichiánus és neoreichiánus terápiás formákat értjük alatta.

A szomato-pszichoterápiás szemléletmód egyik alappillére az a Reich által hangsúlyozott felismerés, hogy az emberi lény egésze egy komplex memóriával bír. Az ember minden szinten magán viseli saját élettörténete lenyomatait. Az emlékek nem csak az agyban raktározódnak el, hanem a test egészében. Testtartásunk, mozdulataink, hangunk, izom- és izületi elváltozásaink, jellegzetes arckifejezésünk, ráncaink a minket ért hatásokról, élményeinkről regélnek. A testünk mesél és a pszicho-szomatoterápiás módszerrepertoár segítségével a test meséiből a lényünkben zsigeri szinten őrzött történetünk felfejthető, tudatosítható és a testi-lelki egészségünk szolgálatába állítható.

A világban való testi jelenlétünk a magzati állapotunk igen korai szakaszáig nyúlik vissza. Testünk jelen volt teljes életünk során, és tapasztalatokat, élményeket, benyomásokat gyűjtött akkor is, mikor még a jelenségek megnevezésére szolgáló szavakat sem ismertünk (az anyaméhben, a születésünk pillanatában, újszülött korunkban). Különböző szomato-pszichoterápiás technikák segítségével legkorábbi tapasztalataink testi érzetek szintjén őrzött lenyomatai is előhívhatóak és tudatosíthatóak, ami által életünk legkorábbi szakaszában elszenvedett traumáink, személyiségünk bázisát meghatározó alapélményeink is feltárhatókká válnak.

A szomato-pszichoterápiás módszerek – a verbális feltáró, támogató munka kísérete mellett – a testbe íródott élettörténet feltárását, tudatosítását, átdolgozását, integrálását tűzik ki célul.

A szomato-pszichoterápiás folyamat egy rendkívül izgalmas felfedező utazás, amelyben egy képzett, saját élmények hosszú sorát megtapasztalt terapeuta dolgozik a kliens testi és lelki élményeivel párhuzamosan, meghatározott szakmai és etikai szabályok keretei között.

További információkat és hasznos tudnivalókat olvashat a www.eabp.org weboldalon.