2014 november 29.

A MAGYAR SZOMATO-PSZICOTERÁPIÁS EGYESÜLET III. KONFERENCIÁJA

“A TRANSZGENERÁCIÓS TRAUMÁK  TÜNETHORDOZÓI: A társadalom és az egyén teste”

 

Helyszín: Hotel Benczur 1068 Budapest, Benczúr utca 35

 

“…az állandó rettegés, az erre való felkészülés épül be valamilyen formában a személyiségbe. Ezzel együtt van jelen a világban, ezt viszi tovább a kapcsolataiban. Ez azért nagyon nehéz mert sokszor évtizedek telnek el ebben a viszonyulásban, és emögött eltűnik maga a személy. Nagyon sok energiát leköt a szorongás, a várakozás, a készenlét, a stressz, és nagyon intenzíven határozza meg a jelenlétet, és nagyon kevés energia jut arra, hogy jelen legyen, hogy megvalósítsa önmagát, hogy találkozzon a valós személyiségével…..Sokszor van egy olyan viszonyulás bennünk, hogy ezt hordanunk kell, ez a mi örökségünk, s ezt örökül is adjuk a gyerekeinknek, s több generáción keresztül átadódnak ezek az élmények, és meghatározzák a későbbi családtagoknak az életét. Ezért éri meg ebben külső segítséget kérni, érdemes komolyan venni magunkat, és tenni azért, hogy ne erről szóljon az életünk!” Bakó Tihamér

Eddigi hagyományainkat követve ezúttal is olyan témát választottunk konferenciánknak, mely szomato-pszichoterápiás relevanciája mellett tágabb, a társadalom egészét érintő aspektusokkal bír. Pszichoterápiás szakembereket, írókat, művészeket és más a “trauma” témához kapcsolódó társadalomtudósokat hívunk párbeszédre. A bekapcsolódó szakemberek tudásának széles spektruma reményeink szerint lehetővé teszi, hogy végigjárhassuk az utat a traumák jelenségvilágától és a traumatizációtól, a traumák testi-lelki-szociális szintű tárolásán és következményein keresztül a traumafeldolgozásig.

Konferencia védnök: Bakó Tihamér

Házigazda: Kántor Árpád

Az előadókra és a címekre kattintva megtekinthetőek a konferencián készült videók!

Előadások

Kántor Árpád: Konferencia megnyitó

Andrek Andrea – Orosz Katalin“Szomjoltó tiszta víz a múlt sötét kútjában” – transzgenerációs hatások a szülések és születések körül

“Sűrített halmazatokban hatnak ránk felmenőink korábbi születési traumái, feldolgozásuk ugyanakkor visszafelé is hat: az unokák begyógyíthatják a nagyszülők sebeit.”

Bánfalvi AttilaA lelki trauma mint kulturális tünet

„… csakis a szeretet segítségével láthatjuk olyannak az életet, mint amit érdemes megélni, és ez az, ami a traumatikus helyzet ellentétét jelenti.”

Fedor Béla: Az időzített krízis

Lénárd Kata : Sebet öltött múlt

“nem féltem, de megnémult a tenyerem, mit mondhatna egy hátnak, amelyik ordít, elhallgat, hüppög, felsorol, de válaszolni nem tud, ennyi seb, ezekkel nincs mit dialogizálni.” (Nádasdy Ádám: Ennyi sebet. Részlet)

Rékai Miklós: Közösségi traumáink történelmi háttere

Ritter Andrea: A testet öltött transzgenerációs trauma?

Szemerey Márton: Test és trauma – a továbblépés lehetőségei

“A traumatikus élmény során a lélek egyetlen társa a test. Éppen ezért az átéltek feldolgozása is könnyebb, ha mindketten figyelmet kapnak.”

Tóth Borbála: Incesztus és traumatizáció

Az előadás kulcsszavai: „incesztus, traumatizáció, áldozat, transzgenerációs hatások.”

Frecska Ede: “A Gyógyító – Hős útja”

Archaikus útikalauz a Gyógyító alászállásáról, szenvedéséről. Mit üzen a paleolit kor embere a ma terapeutájának? Egyszóval tehát kiből is lesz gyógyító, hogyan és miért?

Kerekasztalok

Házigazdák:

Buda László (pszichiáter, pszichoterapeuta) és Deák Sándor (dramaturg)

Vendégek:

Horváth Mónika (orvos, pszichoterapeuta)

Indries Krisztián (klinikai pszichológus)

Jász Attila (költő)

Mátyássy Áron (filmrendező)

Oriold Károly (pszichológus, könyvkiadó)

Szabó István (filmrendező)

További programok

Műhelyek:

Andrea Andrea – Juhász Krisztina:  Tapintható trauma (Haptonómia műhely)

“A tapintatos és biztonságot adó érintés utat nyithat a szavakkal elmondhatatlan, testbe zárult trauma kifejeződéséhez – ebben rejlik a haptonómiás találkozás és kontaktus gyógyító ereje.”    Pintér László:  A biztonságérzet és az életerő szabad áramlásának szerepe a traumafeldolgozásban (Integrative Core Dynamics műhely)

“Amikor biztonságérzetünk megerősödött és folyamatosan önmagunk számára kielégítő mértékben jelen van ahhoz, hogy a testünk és lelkünk életereje szabadon áramolhasson, traumánk gyógyulásának fordulópontjához érkeztünk.” 

Tóth Borbála: Genodráma (Genogram, transzgenerációs rendszertérkép, családi mintázatok,pszichodráma, genodráma)

„Ki emlékszem, hogy több vagyok a soknál,
Mert az őssejtig vagyok minden ős- …”
József Attila 

Szilágyi Vera – Kántor Árpád: A fénykép, mint emlékeztető és szemtanú (Foto-terápia műhely)

“A fénykép ablak melyet kinyitva újra láthatóvá válhat mindaz, ami tudatos emlékezetünkből kiveszett.”

RELAX SZOBA a Hangfürdő kórussal

„Nálunk leteheted a terheket és a cipőt, kikapcsolhatod a gondokat és a telefont, elterülhetsz vízszintesen, engedheted ellazulni tested-lelked, hogy szabadon ringhass fel és le a hanghullámainkon. Megpihenhetsz, feltöltődhetsz, kalandozhatsz.”

Konferenciazáró wokshop – szomato-szociodráma Hajdú Ráfis Gábor emlékére – Szilágyi Verával és Kántor Árpáddal

5 Ritmus tánc Kiss Zsuzsával